Alle beestjes op een rij…

Wie denkt aan tuinieren denkt wellicht niet direct aan allerlei ‘beestjes’ die je kan aantrekken door de beplanting. Natuurlijk speelt ook de omgeving mee met welke bezoekers je kunt verwachten in je tuin maar toch heb je zelf veel in de hand. Helaas neemt de hoeveel insecten wereldwijd af en dat is geen goed teken, nu kunnen we niet alles oplossen maar wel onze bijdrage leveren om dit te verbeteren.

Tegenwoordig als we tuinieren zijn ze veel te ‘schoon’, alles moet strak en opgeruimd zijn en dat is funest voor heel wat insecten. Laat zoveel mogelijk bladeren liggen, laat uitgebloeide bloemen staan en een ‘rommelhoekje’ is waardevol voor hun. Plant zoveel mogelijk bloemen die inheems zijn of zeker bloemen gebruiken waarin nectar te vinden is. Dubbele bloemen zijn voor de bijen en vlinder niet interessant want daar is geen voedsel voor hun te vinden…

Voor ons oog is het wellicht ‘prachtig’ en een staaltje vakmanschap in veredeling echter voor insecten zijn ze compleet nutteloos. Heel veel liefhebbers weten dit helaas niet maar probeer een mooie balans hierin te vinden !

In onze tuin proberen we heel wat insecten ‘blij’ te maken maar ook de vogels door bes dragende struiken aan te planten. Bij ons zal je dus ook vaak de Vuurdoorn zien terugkeren in de tuin maar ook de Callicarpa vinden ze heerlijk. Geen super ‘bijzondere planten maar waardevol en sterk.

Planten zoals de Kaardenbol, Zonnebloemen maar ook Sierappeltjes en zaaddozen van de Vlinderstruik trekken heel wat vogels aan, zo zie je bij ons Merels, Distelvinken, Pimpelmezen, Staartmezen, Koolmezen, Heggemus en Roodborstje. Een paar andere bekende zijn de Bonte specht, Eksters, Kauwen, de Vlaamse gaai en Fazant en de meest bijzondere gast: de IJsvogel. Heel af en toe zie je dit snelle kleurrijke vogeltje vissen in onze vijver, geen nood want kleine goudvissen zitten er hier genoeg.

Niet alleen vogels zijn er te vinden maar ook de Bosmuis, Eekhoorn, Marters, Vossen en Reeën zijn hier te vinden. Persoonlijk zie ik de reeën het liefst niet in de tuin maar ze zijn toch al eens betrapt dat ze bij ons een uitstapje maakten… De vlinders, bijen en andere insecten leggen deze vast in de app Obsidentify een appje dat ze identificeert en registreert en waarmee we kunnen aantonen dat ze er ook effectief zijn. Door dit te doen leer je ook nog eens de namen van de insecten !

De gegevens in de app worden verzameld door de grootste natuurdatabank waarneming.nl en dragen bij aan kennis van de natuur…